Food Compass draagt bij aan wereldwijd onderzoek naar humane ziekteverwekkers op verse, onbewerkte groenten en fruit

Food Compass draagt bij aan wereldwijd onderzoek naar humane ziekteverwekkers op verse, onbewerkte groenten en fruit

Food Compass data, vanuit het microbiologische onderzoeksprogramma, zijn opgenomen in een recent gepubliceerdĀ WHO/FAO rapportĀ naar het voorkomen en beheersen van microbiologische risico's in verse groenten en fruit. De unieke dataset van Food Compass over een periode van 9 jaar, bevestigt incidentele microbiologische verontreinigingen op groenten en fruit en onderstreept het belang van hygiĆ«nisch werken in teelt en het handelskanaal.

De experts van de WHO/FAO concludeerden dat de productgroepen verse bladgroenten en kruiden, kiemgroenten en Cantaloupe meloenen het meest in verband worden gebracht met ziektegevallen en uitbraken. Beschikbare wetenschappelijke en publieke data van officiƫle surveillance, ziektelast, terugroep en prevalentie van ziekteverwerkers, geassocieerd met groenten en fruit was beperkt. De algemene aanbeveling vanuit het WHO/FAO-onderzoek is gericht op hygiƫnisch werken en het nemen van beheersmaatregelen om verontreiniging te voorkomen in de teelt (bijv. vollegronds- en kassenteelt) en na de oogst verder in de afzetketen tot de consument.

Risico's beheersbaar

Jaarlijks worden door Food Compass 1400 monsters, verdeeld over 18 productgroepen, getest op aanwezigheid van de ziekteverwekkers Bacillus cereus, Campylobacter jejuni, Shiga toxine producerende E.coli (STEC), Listeria monocytogenes, Salmonella en Staphylococcus aureus en E.coli als hygiƫne-indicator. De humane pathogenen hebben ieder hun eigen kenmerken (en ziekmakend effect) en kunnen via diverse bronnen (water, grond, machines, mensen) en besmettingsroutes incidenteel op groenten en fruit terechtkomen.

Praktische vertaling Food Compass-data

Het microbiologische onderzoeksprogramma van Food Compass levert waardevolle informatie over de aanwezigheid van ziekteverwekkers op en in verse, onbewerkte groenten, fruit en paddenstoelen bij handelsbedrijven, sorteer -en pakstations, veilingen en telersverenigingen. Het onderzoeksprogramma is mogelijk door de financiƫle bijdrage van 240 Food Compass deelnemers. Het delen van de data van Food Compass met de WHO/FAO is een voorbeeld om proactief bij te dragen aan implementatie van microbiologische beheersmaatregelen in Hygiƫne richtsnoeren van Codex Alimentarius en daarop gebaseerde private certificatieschema's zoals bijvoorbeeld GLOBAL.G.A.P.

Deelname Food Compass

Deelname aan Food Compass is niet alleen een stap naar een veiliger voedselproductiesysteem, maar ook een bewijs van betrokkenheid bij het waarborgen van de voedselveiligheid van verse groenten en fruit voor de hele sector. Nog geen deelnemer? Overweeg dan de voordelen van Food Compass. 

Terug naar de bovenkant van de website