Frankrijk loopt vooruit op EU met regelgeving voor fosmet op kersen

Frankrijk loopt vooruit op EU met regelgeving voor fosmet op kersen

De Franse autoriteiten hebben op 16 maart 2023 een noodmaatregel gepubliceerd tot opschorting van invoer van verse kersen, geproduceerd in een land waar de toepassing van fosmet bij de productie is toegestaan.

Toepassing van gewasbeschermingsmiddelen die fosmet bevatten, is binnen Europa inmiddels niet meer toegestaan. Het besluit om de MRL te verlagen tot de LOQ is ook al genomen, maar nog niet officieel definitief vastgelegd. De planning is dat de verlaging medio augustus 2023 van kracht wordt. De Franse autoriteiten hebben besloten hier niet op te wachten en hebben nog net voor de start van het kersenseizoen een noodmaatregel getroffen.

Op een ingelaste vergadering van het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over regelgeving voor gewasbescherming op 30 maart 2023 is hierover gesproken. De Commissie heeft Frankrijk gevraagd om aan te geven of ze van plan zijn de maatregel in te trekken zodra de verordening tot verlaging van de MRL's voor fosmet van toepassing wordt, d.w.z. in medio augustus 2023. Frankrijk bevestigde dat dit inderdaad de bedoeling is.

De verwachting is dat de volgende landen door de Franse autoriteiten op de zwarte lijst worden geplaatst: Zuid-Afrika, ArgentiniĆ«, Chili, Canada, Verenigde Staten, MoldaviĆ«, MacedoniĆ«, ServiĆ«, Verenigd Koninkrijk, Turkije. Hoewel fosmet binnen de EU niet meer mag worden toegepast in gewasbeschermingsmiddelen, zou Frankrijk de handel binnen de EU kunnen beperken door een verbod op te leggen aan landen die geĆÆmporteerde kersen doorvoeren.

Dergelijk vooruitlopen op wettelijke MRL wijzigingen door individuele lidstaten is zeer onwenselijk. Het werkt verwarrend en verstoort de interne markt. verlagen tot de LOQ is ook al genomen, maar nog niet officieel definitief vastgelegd. De planning is dat de verlaging medio augustus 2023 van kracht wordt. De Franse autoriteiten hebben besloten hier niet op te wachten en hebben nog net voor de start van het kersenseizoen een noodmaatregel getroffen.

Terug naar de bovenkant van de website