Publicatie: onderzoek naar bacteriële ziekteverwekkers op verse, onbewerkte groenten en fruit in de Nederlandse handelsketen

Publicatie: onderzoek naar bacteriële ziekteverwekkers op verse, onbewerkte groenten en fruit in de Nederlandse handelsketen

Ruim twee jaar geleden is Food Compass benaderd door de Universiteit Gent om alle anonieme microbiologische gegevens die toentertijd verzameld waren (2013-2022) te delen. 

Dit ten behoeve van een onderzoek naar methoden om de groei van Listeria monocytogenes te onderdrukken op gesneden sla die is verpakt in een equilibrium modified atmosphere packaging (EMAP).

Voor dit onderzoek is het essentieel om een beeld te hebben van welke pathogenen aanwezig zijn op verse, onbewerkte groenten en fruit en in welke concentraties deze voorkomen. Universiteit Gent had zelf echter onvoldoende data beschikbaar, en uit de literatuur bleek dat ook daar weinig kwantitatieve gegevens voorhanden waren. Food Compass wilde graag een bijdrage leveren aan dit onderzoek, zowel vanuit maatschappelijk belang als de wens om wetenschappelijke kennis over de aanwezigheid van voedselpathogenen verder te verdiepen.

Het onderzoek is inmiddels afgerond en recentelijk gepubliceerd in de Journal of Food Protection.

Klik hier om het artikel te lezen. 

Terug naar de bovenkant van de website