GLOBALG.A.P. officieel erkend door de NVWA

GLOBALG.A.P. officieel erkend door de NVWA

Samenwerking tussen de Nederlandse Voedsel- en WarenautoriteitĀ (NVWA), GLOBALG.A.P. en de NTWG Nationaal Technische Werkgroep GLOBALG.A.P. (NTWG) in Nederland, heeft geleid tot erkenning door de NVWA van de voedselveiligheidsstandaard GLOBALG.A.P. IFA (Integrated Farm Assurance) als beproefd landbouwwaarborgsysteem. Dit betekent meer efficiĆ«ntie voor de hele sector.Ā 

De erkenning van GLOBALG.A.P. IFA als beproefd landbouwwaarborgsysteem is een mooie stap naar een gesloten voedselveilige keten. Deze bestaande standaard krijgt hiermee een extra functie zonder extra inspanningen van de producent.

Met de officiƫle erkenning beschouwt de NVWA een GLOBALG.A.P. IFA-certificering van Nederlandse landbouwproducenten nu echt als een risico verminderende factor. Bij officiƫle risico-audits van bedrijven wordt de GLOBALG.A.P. IFA certificering in aanmerking genomen bij het uitvoeren van eigen controles. De erkenning geldt voor de productcategorieƫn 'Fruit and Vegetables' en 'Combinable Crops'.

250_global-gap-logo.png

Beoordeeld en geaudit
Om tot deze erkenning te komen heeft de NVWA het GLOBALG.A.P. IFA systeem beoordeeld en geaudit. GLOBALG.A.P. is een privaat systeem en zal daarom nooit een officiĆ«le controle namens de overheid kunnen vervangen. Wel zal de NVWA een aanwezig GLOBALG.A.P. IFA certificaat meenemen in de selectie van bedrijven voor een inspectie.

Nu de erkenning een feit is start er een monitoring- en evaluatietraject. In dit traject wordt openbaar toegankelijke informatie, waaronder identificatie van bedrijven, met elkaar gedeeld. Het traject van erkenning is doorlopen met de huidige versie 5. GLOBALG.A.P., IFA versie 6.0 is inmiddels geĆÆntroduceerd. Dankzij de voortgaande automatisering bij versie 6.0, wordt hiermee nog beter voldaan aan de gestelde voorwaarden voor erkenning. Als onderdeel van de erkenning zal de NVWA onvolkomenheden die zij bij haar eigen controles vaststelt, melden aan GLOBALG.A.P. Die kan daar, indien dit wenselijk blijkt, met haar eigen integriteitsprogramma op reageren.

Erkenning
De erkenning levert ook een bijdrage aan het voldoen aan punt 5.3 (beheersen relevante gevaren) van informatieblad 64. Bij punt 3 is sprake van het uit(laten) voeren van een audit bij een leverancier. Het GLOBALG.A.P. IFA certificaat (van de producent) kan aangevoerd worden als zo'n bedoelde audit. Bij punt 4 wordt gesproken over leveranciers die erkend zijn door Ketenborging.nl. Met deze erkenning voldoen alle bedrijven met een GLOBALG.A.P. IFA certificering in de genoemde productcategorieĆ«n hieraan. Dit betreft dan die gewassen die bij naam op het certificaat genoemd zijn. Omdat GLOBALG.A.P. een wereldwijd gebruikt systeem is, kan dit ook van toepassing zijn op geĆÆmporteerde grondstoffen.

Terug naar de bovenkant van de website