
Kennisbijeenkomst voedselveiligheid – 19 juni 2025
Op 19 juni organiseerden GroentenFruit Huis en Food Compass gezamenlijk een kennisbijeenkomst over voedselveiligheid. Meer dan 60 deelnemers kregen een update over actuele ontwikkelingen op het gebied van monitoring, risicobeoordeling en beleid rondom contaminanten en residuen in groenten en fruit. Ook de rol van Whole Genome Sequencing (WGS) bij het traceren van ziekteverwekkers kwam uitgebreid aan bod.
De bijeenkomst werd geopend door Martien de Graaf, voorzitter van Food Compass. Food Compass richt zich op het verkrijgen van inzicht in de voedselveiligheid van verse, onbewerkte groenten, fruit en paddenstoelen door middel van monitoring en data-analyse. Daarbij werkt Food Compass nauw samen met GroentenFruit Huis, die deze data onder andere inzet voor belangenbehartiging van de sector.
Actualiteiten voedselveiligheidsprogramma GroentenFruit Huis en Food Compass
Na de opening belichtte Nicolette Quaedvlieg de samenwerking met andere brancheorganisaties binnen het Platform Voedselveiligheid. Aansluitend werden diverse actuele thema’s besproken, zoals: de wettelijke notificatieplicht voor private laboratoria, De evaluatie van de vieruursnorm bij meldplicht en nieuwe en aangepaste regelgeving rond microbiologische normen en contaminanten, waaronder een limiet voor nikkel in groenten en fruit
Bart Rodenburg gaf een demonstratie van het vernieuwde dataportaal en gaf praktische tips voor het gebruik. Daarnaast presenteerde Kim Sterk de belangrijkste actualiteiten van het afgelopen jaar, samen met de resultaten van het residu-monitoringsprogramma, het microbiologische onderzoeksprogramma en het contaminantenonderzoek.
Monitoring, risicobeoordeling en beleid rond contaminanten en residuen in groenten en fruit
Marloes Schepens (RIVM) gaf uitleg over het onderscheid tussen residuen van gewasbeschermingsmiddelen en contaminanten, en de impact daarvan op beleid en risicobeoordeling. Voor residuen zijn doorgaans uitgebreide toxicologische gegevens beschikbaar, waarmee gezondheidskundige grenswaarden zoals de ADI (aanvaardbare dagelijkse inname) en ARfD (acute referentiedosis) kunnen worden vastgesteld.
Contaminanten daarentegen zijn niet opzettelijk aanwezig en vaak ontbreekt essentiële informatie om grenswaarden zoals TDI (tolerable daily intake) of TWI (tolerable weekly intake) vast te stellen. Dit onderstreept het belang van betrouwbare meetdata en continue monitoring om gezondheidsrisico’s goed te kunnen inschatten
Whole Genome Sequencing (WGS) bij bronopsporing
Astrid Heikema, lector Microbial Genomics aan de Hogeschool Leiden, gaf een boeiende presentatie over het gebruik van Whole Genome Sequencing (WGS) bij het opsporen van besmettingsroutes van ziekteverwekkers zoals Listeria monocytogenes.
Aan de hand van fylogenetische analyses liet zij zien hoe WGS waardevolle inzichten biedt voor brononderzoek. Annasiet Siebenga van Heemskerk BV toonde hoe deze technologie in de praktijk wordt ingezet om besmettingsbronnen nauwkeurig te identificeren of juist uit te sluiten.
Tot slot daagde Nicolette Quaedvlieg het publiek met interactieve vragen uit om na te denken over de toepassingsmogelijkheden van WGS binnen hun eigen organisatie en het belang van datadeling binnen de sector.