Skip Navigation Links
Home (Nederlands)
Waarom Food Compass?
Hoe werkt Food Compass?
Over Food Compass
Deelnemende bedrijven
Aanmelden
Contributie
Extra monsters
Microbiologisch onderzoeksprogramma
Kennis en informatie microbiologie
EWRS
Residucontrole GlobalGAP
Watermonitoring
Meestgestelde vragen
Sitemap
Contact
Disclaimer
Links































Skip Navigation LinksWaarom Food Compass?
 
Om de voedselveiligheid in Nederland te waarborgen, is in 1995 de Warenwetregeling Hygiëne van Levensmiddelen ingevoerd. Hierin zijn ook de eisen uit de General Food Law (Verordening (EC)178/2002) opgenomen. In de Warenwet staat dat ieder bedrijf dat eet- en drinkwaren bereidt, verwerkt, behandelt, verpakt, vervoert, distribueert of verhandelt, zelf de mogelijke gevaren van voedselveiligheid moet inventariseren die bij zijn productiewijze kunnen optreden. Voor ieder risico dat ontdekt wordt, moet een maatregel volgen. Als dit allemaal op papier staat, is er een systeem om de voedselveiligheid te waarborgen. In vaktaal heet dit een HACCP-systeem (Hazard Analysis Critical Control Points).

In Nederland heeft het Productschap Tuinbouw de Hygiënecode voor ongesneden vers(e) groenten, fruit en paddestoelen opgesteld. Deze code kan als hulpmiddel worden gebruikt om te voldoen aan de wettelijke HACCP-verplichting. Bedrijven kunnen kiezen: of zij werken volgens een eigen opgesteld HACCP-systeem of zij passen de Hygiënecode toe in hun bedrijf.

In de huidige tijd is er steeds meer te doen over microbiologische besmettingen. Het is nodig om kennis op te bouwen op het gebied van microbiologische risico's. Er komen steeds meer vragen door de toenemende aandacht van de markt, de consument en autoriteiten. 

Voor wie?
Bedrijven die werken met (of handelen in) verse groenten en fruit, zijn volgens EU wetgeving (zie de Hygiënecode voor ongesneden vers(e) groenten, fruit en paddestoelen) verplicht residuonderzoek uit te voeren. Zij kunnen dit zelf (laten) doen, of deelnemen aan de sectorale monitoring via Food Compass.
 
Aan Food Compass kunnen deelnemen:
• handelsbedrijven
• importeurs en exporteurs
• sorteer- en pakstations
• veilingen
• telersverenigingen/afzetorganisaties
• groentesnijbedrijven
• conservenbedrijven
 
Waarom deelnemen?
Deelname aan Food Compass biedt u:
 
Service
Food Compass heeft de expertise in huis en organiseert voor u het nemen van monsters. Food Compass biedt u administratieve lastenverlichting én de oplossing voor uw individuele analyseverplichting.
 
Betaalbaar
Begin 2022 heeft Food Compass 254 deelnemers. Samen vertegenwoordigen zij ruim 60% van de afzet van Nederlands én geïmporteeerde groenten en fruit. Doordat Food Compass grote aantallen monsters voor meerdere bedrijven tegelijk laat analyseren, is deelname aan Food Compass betaalbaar. De landelijke, sectorale aanpak van Food Compass neemt u zorgen en kosten uit handen.
 
Informatie
Als deelnemer aan Food Compass wordt u regelmatig geïnformeerd over actualiteiten op het gebied van voedselveiligheid of over nieuwe wetgeving. Daarnaast ontvangt u terugkoppeling van onderzoeksresultaten, onder andere via een maandelijkse nieuwsbrief.
 
Professioneel
Food Compass garandeert, in overleg met de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit), een objectieve aanpak en anonieme deelname. Onafhankelijke monsternemers en geaccrediteerde laboratoria verzorgen een professionele uitvoering.

In onze folder vindt u alles wat u wilt weten over Food Compass. Klik hier voor de Engelse versie.